Apple Music: Apple’s streaming muziek service

Apple op zichzelf heeft uiteraard geen introductie nodig, aangezien dit miljardenbedrijf onze mobiele telefoon wereld met haar iPhone zo dusdanig heeft veranderd, dat er bijna geen (redelijk) modern mens meer te vinden is die zonder een touchscreen smartphone kan functioneren! Maar wat is nou Apple Music?

Welnu, Apple Music is een muziekservice die haar gebruikers vier verschillende manieren aanbiedt om met de hedendaagse digitale muziek om te gaan. Het gaat hier om precies te zijn om de volgende mogelijkheden:

Naar gestreamde muziek luisteren

Het allerbelangrijkste kenmerk van Apple Music is de muziek streaming service in een soort Spotify-stijl. Tijdens de opkomst van de digitale muziek had Apple zich in de eerste instantie gericht op de verkoop van losse nummers en albums via de iTunes Store. Dit was op een gegeven moment zelfs zo succesvol dat Apple de allergrootste muziekretailer ter wereld werd!

Maar omdat het streamen van muziek het kopen van muziekdownloads op dit ogenblik min of meer heeft vervangen, is het iTunes model nu voor veel mensen minder interessant. Dus zo kwam er voilà: Apple Music.

Gebruikers kunnen hiermee onbeperkt muziek streamen. Ze kunnen eveneens de muzieknummers en albums van deze streamingdienst opslaan en deze zelfs mixen met alle muziek die zij al in hun bestaande muziekbibliotheek opgeslagen hebben!

Naar de ‘radio’ luisteren

Apple Music biedt tevens een aangepaste versie van iTunes Radio aan, waarmee haar gebruikers hun eigen ‘radiostations’ in een soort Pandora-stijl kunnen creëren. Deze radiostations zijn gebaseerd op specifieke nummers of artiesten en bieden een steeds wisselend repertoire van muziek waarvan Apple denkt dat de luisteraars van zullen genieten.

Naar speciaal samengestelde afspeellijsten luisteren

Apple verwierp in het verleden het idee dat er algoritmen zouden moeten zijn die kunnen bepalen welke muziek jij het leukst vindt en verving het toendertijd door een heuse deskundige curator. Het beheer hiervan verschijnt in Apple Music in de vorm van unieke afspeellijsten die speciaal door experts samengesteld worden, plus de albums die op basis van jouw luistergewoonten aanbevolen worden.

Jouw Apple Music met anderen verbinden

Er bestaat een speciaal pseudo-sociaal netwerk voor muziekfans om zo op de hoogte te blijven van en contact te maken met allerlei muziek artiesten. Deze artiesten of muziekgroepen kunnen hier hun eigen content plaatsen, en alle gebruikers kunnen hen volgen, erop reageren en nog veel meer. Je zou dit als een op muziek gerichte combinatie van Instagram, Facebook en Tumblr kunnen beschouwen. Plus al deze gebruikers kunnen alsmede al hun vrienden volgen om zo te ontdekken waar zij met hun oortjes naar luisteren, dit als een manier om geheel nieuwe muziek op het spoor te komen.

Met surround sound lossless luisteren

Apple Music biedt op dit moment miljoenen nummers in het Dolby Atmos surround-sound formaat aan, dat daarbij een lossless audiocompressie plus ruimtelijke codering combineert. Op deze wijze kan jij als veeleisende luisteraar van muzieknummers genieten precies zoals ze ook ooit in de opnamestudio klonken. Deze lossless audio optie wordt echter niet door alle (Apple) hoofdtelefoons ondersteund.

Ze zeggen over het algemeen dat als je van iTunes op je iPhone of Android toestel houdt, je ook zeker dol op Apple Music zal zijn. Probeer het ook eens en oordeel zelf!