De belangrijkste vitaminen en mineralen

Velen onder ons consumeren helaas niet voldoende vers fruit, groenten en ander voedsel dat we absoluut nodig hebben om onszelf het hele jaar aangenaam gezond te voelen. Deze gezonde voeding bevat de belangrijkste vitaminen en veel andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen, om ons sterk en gezond te houden.

Vitaminen zijn daarbij essentiële voedingsstoffen die honderden rollen in het lichaam vervullen, van het helpen genezen van wondjes tot het verbeteren van ons immuunsysteem. Maar een andere belangrijke functie is om de voedsel die we innemen in energie om te zetten.

De beste energiesupplementen

Dus als jij je vaak moe voelt, misschien zelfs chronisch vermoeid, of wanneer jij graag wat meer energie wilt hebben voor betere mentale en fysieke prestaties, dan zou je zeker op zoek willen gaan naar de beste energiesupplementen.

Dit zijn enkele van de belangrijkste vitamines die jouw immuunsysteem nodig heeft om beter te kunnen presteren:

Vitamine C

Vitamine C kan infecties helpen voorkomen of hun aanwezigheid verkorten. Citrusvruchten zijn de beste bron ervoor, maar het is tevens volop te vinden in spinazie, boerenkool, paprika, spruitjes en aardbeien.

Vitamine E

Net als vitamine C kan vitamine E een krachtige antioxidant zijn die jouw lichaam helpt infecties te bestrijden. Je vindt het volop in amandelen, pinda’s/pindakaas, zonnebloem- en sojaolie, en hazelnoten.

Vitamine A

Vitamine A is een infectiebestrijder en komt in twee vormen voor: in dierlijk voedsel zoals vis, vlees en zuivelproducten of in plantaardige carotenoïden. Tonijn is een geweldige bron van vitamine A. En wat carotenoïden betreft, ga dan voor de kleurrijke varianten zoals: wortels, zoete aardappelen, pompoen, meloen en uiteraard de donkergroene bladgroenten.

Vitamine D

Beter bekend als de zonnevitamine, is vitamine D één van de belangrijkste en krachtigste voedingsstoffen voor het ondersteunen van het immuunsysteem. De voedselbronnen hiervan zijn beperkt, maar omvatten vaak vette vis, zoals zalm, makreel, tonijn en sardientjes. Het wordt soms aan melk en ontbijtgranen toegevoegd.

Vitamine B

Het gebruik van vitaminesupplementen verhoogt zeker jouw energieniveau, maar enkel als jij er een tekort aan hebt. Ons lichaam heeft in het bijzonder B vitamines nodig om energie uit voedsel vrij te maken. Grote hoeveelheden innemen geeft jou echter geen extra energie, het is dus niet verstandig om meer te consumeren dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Belangrijke mineralen

En als het om de mineralen gaat om jouw lichaam gezond te houden, dan zou je aan ijzer moeten denken, dat jouw lichaam helpt om zuurstof naar de cellen te transporteren. Verder is er Selenium, dat alsook een krachtig effect op het immuunsysteem lijkt te hebben en belangrijk is om infecties te voorkomen.

Als laatste noemen we zink, een mineraal dat nodig is voor de aanmaak van nieuwe immuunsysteem cellen. Al deze mineralen zijn voornamelijk in dierlijk voedsel terug te vinden, maar kan tevens in sommige vegetarische producten aangetroffen worden.