Toerist in eigen stad

Na het hele corona-gebeuren is het verleidelijk om direct weer verre vakanties te boeken. Echter, als we iets hebben geleerd van het afgelopen jaar is het misschien wel de waardering voor onze eigen stad.

Niet alleen is er in Amsterdam (in mijn geval) zo ontzettend veel te doen, er is ook een hoop nieuws te beleven.

1. De buurtboer

Gelukkig niet uniek voor Amsterdam is het feit dat er aan de rand van de stad (en ook in de stad, maar daarover een andere keer meer!) talloze boeren bedrijven zijn die op een mooie manier bezig zijn met voedsel.

Lekkere dingen halen bij je lokale boer is niet alleen veel leuker dan naar de supermarkt fietsen, het draagt ook bij aan de instandhouding van lokale ecosystemen. Goede kans dat alles wat je wilt op maximaal een half uurtje fietsen van je huis te vinden is, zelfs als je in hartje Amsterdam woont.

2. Culturele initiatieven

We zijn hier op AFFF natuurlijk bovengemiddeld geïnteresseerd in films en series. Toch zijn we niet vies van een vleugje cultuur. Denk aan livemuziek, dans of beeldende kunst. Tijdens de lockdowns is er bijzonder veel creatiefs gebeurd en dat kan je nu gaan bekijken!

Een goed voorbeeld is de Sculptuur Biënnale van ARTZUID. De 7de editie van ARTZUID vindt plaats van 1 juli tot 17 oktober 2021. Onder leiding van curator Ralph Keuning zijn 50 kunstenaars uitgenodigd die werken tonen in Amsterdam Zuid, gewoon op straat. Er is dan ook geen entree, de werken zijn vrij te bewonderen.

3. Online en thuis genieten

Last but not least: online. Er zijn talloze online initiatieven die op een speciale manier film en cultuur zo je woonkamer in pompen.

Er zijn natuurlijk de bekende streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en Disney+. Leuk, maar die kennen we allemaal. De lokale helden van bijvoorbeeld Picl en Cinetree zijn minstens net zo leuk en bieden content die voorbij de mainstream gaat.

Daarnaast zijn er talloze (Amsterdamse) bedrijven die genieten tot een kunstvorm hebben verheven. Denk aan HDPHNS, een hoofdtelefoon-specialist die met de muziekspelers van Fiio kwaliteit terug wil brengen in het muzikale leven. Deze producten vallen onder de noemer headfi, een term die uitgelegd kan worden als hifi voor je hoofd.

Ik heb het verschil dat deze mp3-spelers maken zelf mogen ervaren en heb sindsdien een nieuwe nummer 1 op mijn verlanglijstje.