Vaderdag over de hele wereld

Vaderdag is die ene speciale dag in het jaar om de vaders in jouw leven te eren. Deze speciale dag kan er voor iedereen anders uitzien, of je nu jouw vader, partner, stiefvader, broer of een rolmodel eert.

De viering van Vaderdag herinnert ons vooral aan zowel het belang als de uitdagingen van het vaderschap of een vaderrol. Vaders genieten niet altijd al het fijne van de intimiteit en bewondering die we onze moeders bijna automatisch schenken.

De belangrijkste baan

De moderne rol van vader is door de jaren heen wel wat veranderd, waarbij de moeders en vaders vandaag de dag veelal partners zijn, die ieder meer verantwoordelijkheid binnen het gezinsleven nemen. Veel vaders vinden het vader zijn dan ook de belangrijkste baan die ze hebben! En dat is maar goed ook!

Vaderdag wordt over de hele wereld gevierd. Het is in veel landen een heel populaire feestdag waarop veel kinderen, jong en oud, de dag met hun vaders vieren. Maar de specifieke datum om hun vaders te eren zijn niet overal hetzelfde.

Sint Jozefdag en ‘Día del Padre’

In veel landen, alwaar de katholieke kerk een belangrijke invloed op de cultuur heeft gehad, wordt Vaderdag op Sint Jozefdag (19 maart) gevierd; Jozef was de vader van Jezus. Dit is in 12 landen het geval, waaronder Italië, Spanje en Zwitserland.

Maar net als in 84 andere landen van over de hele wereld, wordt Vaderdag in Nederland elke derde zondag van juni gevierd. Zo ook in Mexico, alwaar vaderdag ‘Día del Padre’ genoemd wordt, waarbij veel gezinnen samenkomen, maaltijden bereiden en geschenken aan vaders of vaderfiguren uitdelen.

‘Ba-ba’ dag

In Taiwan wordt Vaderdag op 8 augustus gevierd, aangezien de Chinese uitspraak voor acht ‘ba’ is, terwijl een ander woord voor vader ‘ba-ba’ is. Juist daarom klinkt de achtste dag van de achtste maand zoals het woord vader. Dit was vroeger ook de datum voor Vaderdag in China, maar deze datum werd later eveneens naar de derde zondag in juni verplaatst.

Australië en Nieuw-Zeeland vieren tezamen met de landen Fiji en Papoea-Nieuw-Guinea in de Stille Zuidzee Vaderdag op de eerste zondag van september. Terwijl Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland en Estland allemaal Vaderdag op de tweede dag van november vieren.

Dé man in je leven

In Zuid-Afrika organiseren veel sociale en culturele gezelschappen speciale Vaderdag vieringen om zo de belangrijke rol van de vaders bij het opvoeden van kinderen en het opbouwen van een sterkere samenleving te benadrukken.

Hoe dan ook, op Vaderdag spannen veel mensen zich optimaal voor hun vader of vaderfiguur in. Sommige personen bezoeken dan persoonlijk hun vader, terwijl anderen kaarten, bloemen of andere geschenken geven. En dat is niet voor niets, want je hebt (soms) maar één man in jouw leven nodig en dat is je vader!